Solist Tanıtımı

17 Kasım 2009 Salı

 




Tüm dünyaca tanınmış kemancı Alexander Markov en büyüleyici müzikçilerden birisi olarak alkışlanmaktadır. Menuhin O'nun için şunları yazmıştır: "Markov hiç şüphe yok ki en parlak ve müzikal kemancılarından birisidir. Kesinlikle dünya müzikseverlerinin üzerine kendi damgasını vuracak ve günümüzün virtüözleri arasında anılacaktır."


Markov 19. yüzyıl Virtüozite Repertuvarı'nda benzeri olmayan şekilde ün kazandı. Paganini'nin 24 kaprisinin kaydı bir sansasyona yol açtı. Sanatçı bu kaprislerin tümünü tek bir resital programı içine alabilen çok az kemancıdan birisidir. Monsaingeon tarafından yönetilen ve dünyanın dört bir yanında gösterime girmiş bulunan Markov'un söz konusu kaprisleri çaldığı film, bu şeytani zorluktaki parçalara dünyanın her yerinde hemen ve hararetli bir ilgiyi çekmeyi başarmıştır.


Uluslararası Paganini Keman Yarışması'nda altın madalya kazanmış bulunan Alexander Markov Philadelphia, Paris ve BBC Senfoni gibi çok tanınmış orkestralarla sahneye çıkmıştır. Maazel ve Ochestre de Paris ile, Detroit ve Montreal Senfoni ile, Marriner ile Yunanistan'da Fischer ve Budapeşte Festival Orkestrası ile, Jarvi ve Detroit, Macal ve New Jersey ile Schwarz ve Seattle Senfoni ile gerçekleştirdiği konserler son zamanlardaki en parlak performansları arasında sayılabilir.


1987 yılında büyük saygınlığı olan Avery Fisher Career Grand ile ödüllendirilen Markov, New York'ta ilk resitalini Carnegie Hall'de gerçekleştirmiş, Avery Fisher Salonunda Mozart Festival Orkestrası'nı yöneten Christoph Eschenbach ile sahne almış ve aralarında Houston, Baltimore, Cincinati ve Kudüs orkestralarının da bulunduğu diğer önemli orkestralarla da çalmıştır.


Bunların dışında dünya çapında dağıtımı Warner Classics tarafından yapılan beş CD'yi Erato firması için kaydetmiştir. En son olarak Çaykovski'nin keman ve piyano için parçalarını piyasaya çıkartmıştır.


Markov Moskova doğumludur ve keman çalışmalarına konser kemancısı olan babası Albert Markov ile başlamıştır. Sekiz yaşına geldiğinde orkestralarla solist olarak konser veriyor ve babası ile ikili konçertolar seslendiriyordu.


14 yaşında iken Jascha Heifetz'den kendisi ile çalışması için davet aldı. Ailesi ile birlikte ABD'ye göç eden Markov ABD vatandaşlığını 1982 yılında almıştır.

0 yorum: